Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Részvétel a délkelet-európai mentési gyakorlaton Macedóniában

2010. szeptember 25 - 2010.október 03. között a Magyar Barlangi Mentőszolgálatból két fő vett részt a szlovén barlangi mentők és a délkelet-európai katasztrófavédelem (DPPI-SEE) által szervezett közös gyakorlaton Macedóniában. A gyakorlat célja volt, hogy a macedóniai régióban barlangi mentőket képezzen a helyi barlangászok bevonásával, illetve legalább alapszinten megismertesse a régió barlangászait a barlangi mentő technikákkal. A gyakorlatot és az oktatást a szlovénok szervezték, a helyszínt és az ellátást a makedónok biztosították. 10 országból érkeztek résztvevők (Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Montenegró, Macedónia, Albánia, Bulgária, Törökország, Magyarország), minden országból 2 barlangi és / vagy hegyi mentőt delegált a küldő ország katasztrófavédelme. A gyakorlat-képzés során egy szintfelmérés után kezdődött meg az oktatás, kezdve a barlangi mentésben használt kötéltechnikai alapokkal, majd ugyanezen technikák gyakorlása hordággyal felszínen, és barlangban is. Az oktatás kitért a kommunikációs eszközök (CB-k, vezetékes barlangi telefonok /francia, horvát/) használatára, illetve a mentés szervezési és adminisztrálási kérdéseire is. A sérült ellátásával, kezelésével, melegen tartásával csak érintőlegesen foglalkoztunk. Jó tapasztalat volt többféle szemléletet látni az adott témában, a kialakított szakmai és baráti kapcsolatok a jövőben számos együttműködési lehetőség ígéretével kecsegtetnek. A gyakorlaton a BMSZ-ből Kunisch Péter (Kagyó) és Izápy Viktor vett részt.



Izápy Viktor