Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Pincerendszer beomlásához riasztották a barlangi mentőszolgálatot

2011.szeptember.05-én a Baranya Megyei Katasztrófavédelem felkért bennünket, hogy Pécsett a Ferencesek utcája 22-ben nyíló szellőző légaknán keresztül ereszkedjünk be a belváros alatti pincerendszerbe, ahol az egyik összekötő pinceágban omlás keletkezett. Pécs belvárosa alatt nagy méretű pincelabirintus van, a felszín alatt mindössze néhány méterre. Fennállt a veszélye, hogy további földmozgás esetén az omlás a felszínig felharapózhat, veszélyeztetve ezzel egy óvodát is. A Bányakapitányság és a Katasztrófavédelem szakemberei meg tudták nézni a helyszínt a Pezsgőház felől, ahol jelentős vízbetörést tapasztaltak. Ott a problémát tudták lokalizálni, azonban a másik oldalt nem ismerték. Kérdéses volt az omlás mérete és a kilépő víz hozama. Barlangi mentőink a szellőző légaknán leereszkedtek a 2*4 m szelvényű pincébe és az összekötő ágat felderítették, ahol az elágazásig tartott a behordódott homok. Az omlás az elágazástól 10 m-re volt, de a plafonig feltelt az oldalpince. A pince pontos mérete alapján a szakemberek már ki tudták számolni a behordódott laza üledék mennyiségét. A helyszínen a belépő vízhozam 1-2 liter/perc volt. A Katasztrófavédelem intézkedési tervet dolgozott ki, a jövőben elképzelhető, hogy szükség lesz a barlangi mentőszolgálat segítségére, a helyszín ellenőrzésében. Az akcióban a BMSZ Dél-magyarországi Területi egységének 3 fős csapata vett részt.
(Ország János beszámolója alapján)