Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Szerencsés kimenetelű siklóernyős baleset

K. Zsuzsanna, 44 éves siklóernyős szerencsétlenül landolt Piliscsaba község határában. Az erdő közepén akadt fent egy mintegy 15 méter magas fa tetején. Öt órán át lógott ernyőjével a fa lombkoronáján, az ernyő zsinórzatán lógva, kb. 10 méter választotta el a földtől. Miután fent akadt az ágakon, mobiltelefonján segítséget kért, de helyzetét egyáltalán nem tudta meghatározni. Sporttársai, valamint a helyszínre riasztott mentőegységek (Országos Mentőszolgálat Pilisvörösvári Rohamkocsija, Esztergomi Tűzoltóság, Pilisszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egylet, Piliscsabai Polgárőrség, PMRFK Pilisvörösvári és Piliscsabai Rendőrség) hosszú időn keresztül az erdőben bolyongva keresték, de nem találták. Az időközben az elindított Budaörsi Mentőhelikopter a magasból észrevette a fára felakadt paplanernyőt, és rögzítette a baleset helyszínének pontos koordinátáit. A pontos helyszín ismeretében a rendőrök, tűzoltók, és mentők hamar megtalálták a balesetest. A Tűzoltóság létrájával sikerült a sérültet megközelíteni, kontaktust teremteni vele, melynek során kiderült, hogy szerencsére nem szenvedett sérülést. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat helyszínre riasztott egysége a tűzoltók segítségével, barlangi kötéltechnikával megközelítette a sérültet. A szerencsétlenül járt siklóernyőst biztonságos beszereléssel mintegy 10 perc alatt sikerült lementeni. Az OMSZ Pilisvörösvári Rohamkocsi orvosa az elsődleges vizsgálat során komolyabb sérülést nem talált. A Tűzoltóság és a BMSZ mentői a fennakadt paplanernyőt is sértetlenül leszedték a lombkoronáról.
A mentés során a BMSZ a Turistautak.hu és az Openmaps.eu térképeit használta a helyszín megközelítéséhez.