Támogasd adód 1%-val a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot!


Ebben az évben is lehetőség van arra, hogy befizetett adód 1%-t ne az állam, hanem egy általad megnevezett társadalmi szervezet kapja.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat kiemelten közhasznú szervezet, így jogosult az SZJA-1%-ok elfogadására. A székhely változása miatt változott az adószámunk! Az új adószám: 18005598-2-41 A személyi jövedelem adó 1% erre a számra küldhető.

Támogatásokat szívesen fogadunk, a BMSZ bankszámlaszáma: 16200137-00187628

Számlavezetőnk a MagNet bank, mely a civil szervezeteket támogatja.

Beszorult egyetemista mentése a Mátyás-hegyi-barlangból

2012 december 09.-én délután az Óbudai Egyetem hallgatói (9 fő) két túravezetővel és egy fő segítővel ismeretterjesztő barlangtúrára indultak a Pálvölgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi-barlang részébe. A túra az egyetem évek óta rendszeresen megtartott, egyetemi pályázattal támogatott, ismeretterjesztő túrák e félévi befejező túrája volt. A túra vége felé négyen a „Micimackó” –tól, rövidített útvonalon hagyták el a barlangot, míg a további 5 fő + túravezető a  „Nagykör”-ön folytatta a túrát. Az egyik túrázó (S. Andor, 24 éves) a „Vinkli”-nél való átmászás során, a szűkület kijáratánál szerencsétlenül lecsúszott a szűkület középső részébe és megszorult.

Viszonylag rövid kb. 15 perces próbálkozás után, a túrázó testi és mentális állapotát figyelembe véve, és egészsége megőrzése érdekében a túravezető a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét kérte. A barlangi mentők gyors riasztást követően mintegy fél óra alatt nagyerőkkel a helyszínre érkeztek, és rövid időn belül a túrázót sikeresen kimentették a szűkületből, sérülésmentesen. A túrázó a barlangból saját lábán távozott, kísérők segítségével.
Jobb oldalon a beszorult fiatalember - már kiszabadítását követően
Ilyen esetekben a riasztáskor csak bízhatunk benne, hogy könnyedén megoldható a helyzet, volt már rá példa, hogy hosszú idő alatt, eszközös segítséggel sikerült csak a beszorult bajbajutottat kimenteni.Emiatt a Budapesten tartózkodó barlangi mentők, és a III ker. hivatásos tűzoltóparancsnokság egy gépjárműfecskendője pneumatikus emelőpárnákkal vonult a helyszínre - szerencsére nem volt szükség eszközös beavatkozásra.

A mentésben részt vettek a BMSZ és a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat barlangi mentői, valamint a Katasztrófavédelem egy tűzoltó gépjárműfecskendőjének legénysége.